Tuesday, April 28, 2015

a new kick start


It’s been a while. Rindu awaaaaa *peluk syidanism secara maya


Kehidupan selepas konvo sangatlah mencabar and I mean it. Sangat mencabar sampai I should admit that I lose faith for a few times, I can’t go for my dream job, lepastu keje tp gaji ciput, lepastu keje penat tahap nak mereput.berape kali rase hidup tak adil sebab itulah! Mak suruh sambung belajar mengade nak keje. Padan muka.

But to be honest. It’s a beautiful mistakes. I’ve learn a lot. Kind of self-reflect phase sebenanye. But one thing for sure, Allah is the best planner. Whenever I feel lost, mesti ade bende yg buat I feel alive, realized how lucky I am to be who I am right now. Allahuakbar.

Before ni I used to take Palestine, Rohingya as my example bile bercakap pasal bersyukur ni. *in case if youre my loyal follower dekat tuiter lah. I talk about them for a few times whenever some people mengeluh pasal negara sendiri. I don’t like it. Sebab pada aku, to be rich is something that you have to work for it. Youre lucky enough if you were born rich, tp gunung boleh rata kalau hari hari ditarah.

Tutup kes.

Ok let’s share a few things that make me realized how lucky I am. 

I got a staff, named Ayuni. A very kind girl.  Serious. I never met a lovely kind girl like her. She has 10 siblings and she’s number 7. She never go to school. Her father run away lelaki takguna haram jadah cilaka. Kakak kakak dengan abang abang semue keje biasa biasa. 7 still can’t go to school, so you can imagine how hard their life is. Her mother keje kilang untuk tampung family. 6 months ago, mak die stroke , and she cannot work, jage mak die. Worse come to worse, she doesn’t even know how to pray and wuduk. *nangis. 

Mase first time solat dengan die, she’s crying. Mungkin sebak because no one teach her. We start dari wuduk sampaila ke salam. Sumpah time tu aku memang tengah goyah. Keje penat gila sebab dah tak office hour nak resign kene 3 bulan notis, staff gerak lambat, kene marah etc etc etc.and suddenly kene ajar orang solat. Perasaan die Allahuakbar, insaf gila! And after doa I said to her “takpe kalau kite takde bahu bersandar, kite ade lantai untuk sujud” macamtulah ayat die and she’s crying out loud. And after few days, I can’t teach her dah. Sebab sebab hmm sebab lu fikirla sendiri. *tutup muka. But im gonna teach her soon! *berkobar-kobar

And for your information, I worked as assistant manager dekat pasaraya which we are working 12 hours per day (ade shift kalau staff cukup), no weekend for us, offday on weekday lah. K syahidah, jangan mengeluh.

So minggu ni offday hari ni lah. Mase makan td, mak cite pasal student akak. Tisu sedia dah? K sebak. And for those who closed enough with me, they might know where Along is working kan. She’s working at samarahan as a teacher. Samarahan is somewhere near dengan Kuching. It takes around 1 hour kot nak sampai Kuching. Forgive me if I wronged sebab lama takpegi sana dah. Googled yourselfla pasal jarak segala ni ha.

And nak jadi cite, die marah student A sebab takbuat homework. When she asked “awak buat apa semalam?”, they gonna said “cari ketam, cari udang, cari ikan cikgu”, and she’s gonna bebel lah. You know her. She definitely not as polite, soft-spoken as me.  Hahahahah. K tipu. But one thing for sure, she know how to bebel which I failed to do that. Yelah yelah i bebel sometimes. But not as much as her! *offensive.
And one day, she drop by student die, and she’s regret untuk semue tuduhan yg die dah lemparkan time die marah. She looked at their home kan, and she felt sad. And she straighly got the answer why they are cari ketam cari udang cari ikan segala. And readers, I believe you got the answer too. Penah 1 hari she asked dekat sorang student  B why he’s absent yesterday and he answer her “baju basah” and yes she bebel macam kene kencing while finally she knew that he is saying the truth.   

Another case pulak ade student melepet dalam kelas. As a teacher of coursela she gonna angry bile student cenggitu kan. So she askedla apesal budak ni melepet. Then the student C tanye die balik “cikgu ade duit”. She didn’t know that the student really need money so she gave him 30cent and warn him “awak jangan beli rokok pulak”. Rupenye that student yatim piatu duduk dengan grandpa and auntie. Got no money nak makan that’s why he melepet. I don’t even wanna know dekat rumah die ade makanan ke tak. Too sad to think it through.

So dear readers, I don’t know about you but for me it’s a very heart-breaking story. Macam mane as a muslim kite boleh makan mahal mahal, got money for buy an expensive handphone, monthly paid untuk Astro, internet while some of us suffer nak makan pun susah. And I believe youre rich enough if you can membazir makan takhabis everyday. Look at Ayuni, she didn’t go to school, haritu I drop her by sebab blackout no one with pick her dari tempat keje and yes. It sad. Look at student A, he has to work tp he’s lucky enough than student C. macam mana nak pandai belajar kalau makan pun susah. Itu belum lg nak cakap pasal buku rujukan, tuisyen berbayar etc segala keperluan sebagai pelajar.

Penah sekali Nabila (my staff) cite pasal Aiman (her brother). Aiman ni form 4 dekat MCKK dan ade kidney failure since he was young. Mase die nak daftar MCKK, his family macam wonder la boleh ke dapat pengesahan doctor yg akan benarkan / tak die ke sana. Ala normal procedure nak duduk hostel kan memang gitukan. Yg ada x-rayla slip kesihatan segala tu. And when his mom asked the doctor , the doctor said “ I’ll gonna make sure he’s gonna be there. Bukan semue orang boleh dapat peluang gitu” and I was crying when Nabila told me that story. Sebakkkk! Aiman kuat sangat! the doctor pun tau macam mane gigihnya Aiman sampai die sanggup jawab gitu dengan mak Nabila.

*semalam ade budak tingkatan 5 mintak keje part time dekat kedai. Form 3 benti sebab keje kilang. He has no pmr. And I don’t think you guys need some explanation why he do that. Sebakkkkk!

Qur'an digital.PNG
                               Maka nikmat Tuhan kamu manakah yang kamu dustakan












4 comments:

  1. U are ver soft hearted. May all the thing happen around makes us bersyukur yg kita masih ada pendapatan walaupun ciput.

    ReplyDelete
  2. sekarng dah gembeng. i cry a lot recently without no concrete reason wak. cite sikit terus nangis and i dont even know myself rn. T_T

    ReplyDelete
  3. lets be strong..walau kadang2 goyah, yakinlah dengan takdir Allah..semua dariNya..nangislah puas2 kalau itu dapat buang pilu di hati..tapi ingat, yakin dengan Allah..kite ingat kat Allah,Allah ingat kat kite..serahkan segalanya kepada Allah...macam saye serahkan soal jodoh saye pada Allah ..errr...tetibe iklan ..he3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh die singgah? hahaha. my along is not as cool as me. :p

      Delete